Hundöra

Bokmärkt

Ett öga rött av Jonas Hassen Khemiri

Ett öga rött, Jonas Hassen Khemiri Titel: Ett öga rött
Författare: Jonas Hassen Khemiri
ISBN: 9789170011207
Handling: Halim har genomskådat allt. Han har genomskådat Integrationsplanen. Han har genomskådat varför de intellektuella liknar halta kameler. Tyvärr har han också genomskådat sin pappa, som har övergett Kampen och som i stället bara talar om vikten av att tala bra svenska. Men Halim har en egen plan: han ska bli Sveriges mäktigaste revolutionsblatte. En tankesultan, som knäcker koderna och får de snyggaste gussarna.
   Ett öga rött är en rolig och sorglig berättelse om en ensam ung man, som vänder ut och in på både hjärnan och språket för att hitta sig själv och sin plats i världen.
   Jonas Hassen Khemiri är född i Stockholm 1978 av en svensk mor och en tunisisk far. Han har bland annat studerat internationell ekonomi och litteraturvetenskap i Stockholm och Paris. Ett öga rött är hans debutroman.
Antal sidor: 252
Inkommen: -
Utläst: 2004-06-25
Betyg: Betyg 2 av 5
Egen kommentar: Det är lite roligt att läsa om platser som man själv har varit, men boken känns något klyschig och fördomsfull.

Kyssar på Manhattan av David Schickler

Kyssar på Manhattan,  David SchicklerTitel: Kyssar på Manhattan
Författare: David Schickler
ISBN: 9789172633568
Handling: När Kyssar på Manhattan gavs ut I USA marknadsfördes den som "den Sex and the City-episod TV aldrig skulle våga visa!" En hejdlöst rolig, sexig och samtidigt djupt ömsint skildring av en samling kärlekshungriga starstadsmänniskor, sammanlänkade genom det våningshus på övre Manhattan där de alla slagit ner sina bopålar.

  Här bor en kvinna som badar sin man varje kväll, en framgångsrik affärskvinna som söker efter en dominant man, en förhoppningsfull ståupp-komiker, en sur och missförstådd skådespelare, en övernaturligt skarpsynt präst...

  Men tre personer framträder som bokens huvudpersoner och bildar en farlig explosiv kärlekstriangel. James, ung, blyg och ensam revisor med ett märkligt livsöde, Patrick, erövraren från Wall Street som stillar sin inre smärta och rädsla genom att förföra vackra kvinnor, bära vapen och bevista nattliga ceremonier, och den förtjusande Rally, förhoppningsfull ung skribent som vandrar genom stadens gator om nätterna i förhoppning om att finna den själsfrände hon tror finns men aldrig kan hitta...

David Schickler arbetade som lärare på dagen, skrev på nätterna och bodde i källarplanet hos sina föräldrar i Rochester när ansedda The New Yorker bestämde sig för att publicera en av hans noveller.

  I slutet av samma vecka hade han ett tvåbokskontrakt med ett amerikanskt förlag, två filmkontrakt inom en vecka bl a med Robert Redfords bolag, och strax därefter såldes hans bok till 10 länder, däribland England, Frankrike och Tyskland.
Antal sidor: 254
Inkommen: -
Utläst: -
Betyg: Betyg 2 av 5
Egen kommentar: Det här var mig en kontig bok. Boken är intressant skrivet med intressanta karaktärer. Jag vet inte riktigt om jag ska tycka illa om boken eller bra om den. Därmed  den tveksamma betyget. Jag känner till en person som jag skulle vilja rekommendera denna bok för, men han läser aldrig och jag tror inte att han skulle börja göra det med denna. =)


Sandor slash Ida av Sara Kadefors

Sandor slash Ida, Sara Kadefors Titel: Sandor slash Ida
Författare: Sara Kadefors
ISBN: 9789176438695
Handling: Utsedd till Sveriges bästa ungdomsbok 2001.

Hon är snygg och populär.
Han är en nobody.
Hon bor mitt i Stockholms city.
Han i en håla utanför Göteborg.
Hon sitter i timmar på kafé med sina polare,
Han ägnar all tid åt dansen.
Hon har tröttnat på sex,
Han är oskuld.
Hon kallas för bimbo,
Han för bögjävel.
Hon hatar sitt liv.
Han hatar sitt liv.
Hon heter Ida,
Han Sandor.

Sara Kadefors har tidigare arbetat som journalist bl.a. på Morgonpasset i radion. Idag skriver hon manus för TV-serier och film. Sandor slash Ida belönades med Augsutpriset som bästa svenska ungdomsbok 2001.
Antal sidor: 281
Inkommen: -
Utläst: December 2003
Betyg: Betyg 2 av 5
Egen kommentar: Personligen skulle jag säga att det är mycket typisk ungdomsbok över det hela, men med det lilla extra. Jag skulle nog inte själv tippa denna bok som vinnare av det pris den fått, men så är jag inte någon expert direkt. Jag skulle nog rekommendera denna bok för dem mellan 13 och 16.

RSS 2.0