Hundöra

Bokmärkt

Lästrio: Mest överskattade böcker

Trea med sommarpingvin

Petra har kommit med en ny lästrio och denna gång är temat ganska intressant. Det handlar om böcker som man måste läsa eftersom de antingen legat länge på topplistor, rekommenderats av tidningar eller vänner, men som man själv blivit besviken när man läst dem. För mig vart det dessvärre två böcker som jag inte ens har läst ut, bara på grund av att jag inte orkade Smiley blush.

 • Ingen har nog undgått den hysteri som fanns, kanske till och med fortfarande finns, runt Sagan om ringen böckerna av J.R.R Tolkien när filmerna kom ut. De flesta av de jag känner som läser mycket har läst serien och tyckt om den. Själv har jag försökt, men aldrig ens lyckats ta mig igenom första kapitlet på grund av att jag alltid blir så sömning varje gång jag börjar läsa boken.
 • Jag har samma problem med Jan Guillous Ondskan. Det kan dock bero på att jag inte gillar den typen av böcker. Det är en bok som rekommenderats av mina två närmsta vänner, men jag har gjort ett försök och det vart nog den första och sista. Tyvärr.
 • Populär musik från Vittula av Mikael Niemi var en bok som länge låg på topplistan och när jag berättade för en vän att jag var intresserad av att läsa boken insisterade hon på att jag borde. Hon hade själv älskat den. Jag tog mig igenom hela boken, vilket faktiskt förvånade mig själv. Kanske var det mycket tack vare att boken inte var så lång. Jag kan inte säga att boken var dålig. Den var bara väldigt konstig. Besvikelsen kan ha varit på grund av att jag förväntade mig något helt annat. En annan bok jag läste av Niemi är Svålhålet som jag tyckte var bättre och mer läsvärd.

Nya pocketböcker

Igår var jag och mina föräldrar på Willy´s och handla och jag möttes av en otrolig syn. Pocket för 10 kr styck! Jag visste att jag inte borde köpa några eftersom jag redan har en massa olästa böcker, men inte kan man låta bli när det bara kostar 10 kr styck! Så det vart i alla fall två stycken: Omöjligt uppdrag av Jane Heller och Heta bönor av Valerie Frankel.

Heta bönor, Valerie Frankel Omöjligt uppdrag, Jane Heller

Nya bokstöd

Bokstöd Book EndJag gjorde ett fynd på vår Gotlandsemester! Hittade nämligen ett par snygga bokstöd som var på rea. Butiken heter Village och finns tydligen även i Stockholm. Vad tycker ni? Kanske inte de finaste bokstöden, men de snyggar nog till min bokhylla.


Böcker A-Ö: S

Bokstav SSå är man tillbaka i Stockholm efter en prövande cykelsemester i Gotland, solbränd och utmattad :D. På den vecka jag varit borta har *Malin* förstås hunnit komma ut med en ny bokstav i Böcker A-Ö. Denna gång är det bokstaven S.
 • Författare: Det blir nog Selma Lagerlöf som blir min författare för S. En fantastisk författarinna som jag föredrar framför Astrid Lindgren ;).
 • Bok: Stolthet och Fördom förstås! Kan man välja någon annan?
 • Litterär karaktär: Det blir Shigeru som adopterar huvudkaraktären Takeo i serien Sagan om klanen Otori. Han är min favoritkaraktär i serien. Det är svårt att beskriva, så jag säger bara läs böckerna i serien :).

Snygg bokklocka

BokklockaDen här bokklockan såg jag på Cias blogg Ex Libris Cia. Är den inte fin?! Den skulle vara perfekt för min bokhylla! Vill ha! Klockan finns på Perpetualkid.com som har en massa roliga saker. Tack Cia för tipset!
     Det är så roligt med sådana här tillbehör som ger det lilla extra i hemmet. :)

Lästrio: Tidningar/tidskrifter

Lästrio: Tidningar/tidskrifterDenna gång så har inte Petras lästrio något med böcker att göra utan tidningar och tidskrifter, vilket är ganska roligt eftersom det är på semestern som jag brukar köpa mest tidningar och tidskrifter.
Vilka tidskrifter/tidningar läser du helst?

 • Jag älskar mattidningar och min favorit är Matmagasinet, vilket också är den enda tidning jag prenumererar på för tillfället. Jag har kollat på andra mattidningar, men jag tycker att Matmagasinet har ofta många bra recept och så är det inte så mycket reklam. Det finns även en rolig spalt eller rättare sagt sida - Staffans goda sida som skrivs av Staffan Wictorin.
 • Jag letar efter en tidning med både om kändisar och mode. Jag har prövat Cosmopolitan, men det har för mycket om sex och det har blivit att jag köper mest ELLE. Nackdelen med ELLE är att den har lite väl mycket reklam och inte så mycket budgetförslag som jag skulle vilja ha.
 • Jag har endast läst ett nummer av den nya tidningen Chic, men den verkar lovande och kan eventuellt bli en av mina favoriter :).

Böcker A-Ö: B

Bokstav BDenna gång är jag något sen med *Malin*s bokutmaning Böcker A-Ö, men bättre sent än aldrig. ;) Den här gången är det bokstaven B. Det var inte så svårt som jag först trodde och jag fick till det på alla kategorier.

 • Författare: Min författare på bokstaven B blir Alessandro Baricco. Jag har bara läst en bok av honom, men en väldigt läsvärd bok - Nittonhundra. Jag rekommenderar alla att läsa den, den är bara på 75 sidor! Boken handlar om en man som kallas Nittonhundra. Han spelar piano för passagerar på ett ångfartyg och har aldrig haft sin fot på fast mark.
 • Bok: Jag måste ta Being Alexander av Nancy Sparling. Eller jag måste inte, men det är den enda jag kommer på som inte är Bridget Jones dagbok. Jag vet inte om man kan säga att Being Alexander är en lad lit eftersom den är skriven av en tjej. Boken handlar, till skillnad från en chick lit, om en kille som förlorar allt: sin flickvän, jobb och nya bil och han bestämmer sig för att hämnas på de som förstört hans liv.
 • Litterär karaktär: Bella i Underbar och älskad av alla av Martina Haag. Karaktären heter egentligen Isabella, men kallas hela tiden för Bella. När man läser boken kan man inte låte bli att irritera sig på Bella. Hon är över trettio, men beteer sig som en barnrumpa. Det har nyligen kommit ut en fristående fortsättning med Bella - I en annan del av Bromma, som jag nu ska läsa under min cykelsemester på Gotland. Varför undrar ni kanske? Ja, om jag ändå själv visste ;). Jag kan bara inte låta bli. Bella är barnslig, men boken är väldigt roande.

Mitt andra Pocket & Prassel i brevlådan!

Idag kom vi hem till stökiga Stockholm från en skön och lugn tid hos min sambos föräldrar i Norrland. Det har varit så skönt med lugn och frisk luft runt sig och vi längtade inte alls tillbaka. Det enda som jag hade att glädja mig åt var paket från min hemliga bokvän som låg i brevlådan :D! Jag fick ett jättefint paket av min hemliga bokvän bestående av Malaco Kick (en av mina favoritlakrits), en chokladkaka Marabou Premium Milk Thin och så en pocket förstås. Pocketboken är en deckare av Peter Robinson - En ovanligt torr sommar. Min hemliga bokvän skickade även med ett litet brev som var väldigt trevligt. Denne har tänkte på att jag gärna vill prova någon ny deckare ;), så det ska bli spännande!
Tack så mycket hemliga bokvännen!

Ps. Det gör inget att paketet var något försenad eftersom jag inte har varit hemma den senaste veckan :).

Marabou Premium Milk Thin Intense En ovanligt torr sommar, Peter Robinson Malaco Kick 


Kulturfyra: Böcker och bibliotek i fokus

Flertal bokbloggar har svarat på veckans Kulturfyra som denna gång har temat böcker och bibliotek. När jag gick i grundskolan lånade jag mycket böcker från biblioteket. Jag tror nästan jag läste alla böcker på ungdomsavdelningen. Ok, inte precis alla, men så gott som :). Här kommer i alla fall mina svar på veckans Kulturfyra.

Hur skaffar du de flesta av de böcker du läser? Köper eller lånar? Köper inbundna böcker eller pocket?
Nuförtiden köper jag mina böcker och de flesta är pocket.
Hur ofta går du på bibliotek?
Nuförtiden - aldrig, vilket är lite deprimerande.
På bibliotek finns ju ofta nuförtiden datorer att sätta sig vid och surfa och filmer att hyra också och en tidningshörna. Där brukar också arrangeras konstutställningar. Utnyttjar du bibliotek till något mer än låna böcker?
Nej, jag gjorde inte det heller när jag lånade böcker på biblioteket.
Och ja: vilken bok läser du just nu?
Jag har precis börjat på Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery. För ett tag sedan så började jag på Historikern av Elizabeth Kostova, men vart tvungen att ta en paus från den Smiley blush.

Första recensionsexemplar från Piratförlaget

Idag när jag kom hem låg det ett litet paket till mig :D. Det var inte Pocket & Prassel-paketet som jag trodde att det skulle vara, utan en recensionsexemplar av I en annan del av Bromma av Martina Haag från Piratförlaget. Det kommer bli min nästa bok efter jag läst ut Anne på Grönkulla av L.M. Montgomery.

Böcker A-Ö: C

Bokstaven CDen här gången vart det två punkter associerad med Agatha Christie.

 • Bok: Cyankalium och Champagne av Agatha Christie är den enda boken jag kommer på som börjar på bokstaven C. Det är enligt min mening inte en av hennes bästa, men likväl roande. Om jag hade läst Cloud of Sparrows av Takashi Matsuoka skulle jag förmodligen ha tagit den, eftersom jag tror den är  riktigt bra. Min syster rekommenderar den varmt.
 • Författare: Naturligtvis måste jag ta en av mina favoritförfattare - Agatha Christie. Ända sedan jag läste Tio små negerpojkar (Notering: Jag har inte hunnit skrivit en bra recension till boken än.) har jag läst alla Christies böcker som översatts till svenska och som jag lyckats få tag på.
 • Litterär karaktär: Är kanske inte en litterär karaktär då boken är lite av en självbiografi. Boken jag tänker på är Mitt vågräta liv av Chelsea Handler, som är lite av en självbiografisk bok om Chealseas vilda kärleksliv, eller man kanske ska säga sexliv. Det rolig med att läsa om Chealsea är för att hennes liv är helt olikt mitt.

Lästrio: Bästa debuten

Trea med nykläckt pingvinPetra har nu kommit ut med en ny lästrio och denna gång är den inspirerad av en diskussion i Nöjesguiden. Ämnet är de bästa eller mest minnesvärda debuterna. Det finns så många, men det blir tre moderna böcker.

Vilka är de tre bästa eller mest minnesvärda debuterna du har läst?

 • Tony Parson med Mannen och pojken fick mig att öppna ögonen för lad lit. Boken visade mig att manliga författare kan också skriva riktigt bra relationsböcker. Det här är en av de bästa böcker jag läst, en riktig "page-turner". Det kanske låter fånigt, men Parsons sätt att berätta hur far-och-son-relationerna växer är så otroligt fint att läsa, kan mycket väl bero på att det är lite av en självbiografi. Dock måste jag nog erkänna att andra böcker av honom som jag har läst har inte alls kommit upp till samma klass.
 • Lisa Jewells Ralphs party En chicklitt bok som utmärkt sig bland jungeln av chick lit böcker, den har något extra - en egen liten nisch som jag inte riktigt hittar ett bra ord för. Ralphs party är en bok som fick mig att må bra. Det var en av de första chick lit som jag har läst. Historien är inte lika "seriös" och "allvarlig" som andra chick lit som jag har läst, utan den är små rolig och mysig.
 • Händelser vid Kirkston Abbey av Patrick Redmond väckte mitt intresse för psykologiska thriller. Jag fick boken av en vän som födelsedagspresent och den har blivit en av de mest minnesvärda böcker jag läst. Helt otrolig bok och ett måste för de som gillar thriller. (Notering: Jag har inte hunnit skrivit en bra recension till boken än.)

Dags att skicka Pocket & Prassel paket 2

Igår kom pocketboken som jag ska skicka med i andra paketet, så snart blir det iväg till brevlådan för att skicka iväg paketet. :) Jag brukar alltid skriva avsändaradress, men då vi ska vara anonyma har jag inte gjort det på paketen till Pocket & Prassel. Det gick i och för sig bra förra gången så förhoppningsvis går det bra även denna gång.


Pocketbokhylla

Pocketbokhylla från Helium DesignJag har länge letat efter en bokhylla just för alla mina pocketböcker eftersom vanliga bokhyllor brukar vara för djupa, men det har varit svårt. Den närmsta jag kommit är pocketbokyllan från Helium Design. Har ni tips på några bra pocketbokhyllor, eller hyllor som funkat bra för pocketböcker?

Böcker A-Ö: P

Bokstav P

*Malin* har redan kommit ut med en ny bokstav och nu ska vi inte bara nämna en bok och författare utan även en litterär figur.

 • Bok: På spaning med Bridget Jones som var en stor besvikelse och jag råder de som läst Bridget Jones dagbok att inte läsa uppföljaren. Den förstör ganska mycket av det söta i första boken.
 • Författare: Tony Parsons som skrivit boken Mannen och Pojken. En bok som jag tycker är väldigt fin, väldigt fin skildring av kärleksband mellan far och son.
 • Litterär karaktär: Hercule Poirot - förstås! :D Poirot är en av mina litterära favoritkaraktärer. Som säkert många vet är han huvudperson i en rad detektivromaner av Agatha Christie. Poirot är den enda fiktiva karaktären som haft en dödsannons på framsidan av The New York Times. Jag tycker det säger ganska mycket om hur speciell han är :). Du kan läsa mer om Hercule Poirot på Agatha Christies hemsida.

RSS 2.0