Hundöra

Bon appétit

Olivbröd

OlivbrödMin sambo kände för att göra något gott bröd och han lyckades hitta nedanstående recept på olivbröd på ICA:s hemsida. Ett hett tips till soppor.

Ingredienser (2 limpor)

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk olja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 20 svarta oliver
  • 10 bitar marinerade soltorkade tomater
  • 1 msk olja
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
  2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och forma till två rullar. Lägg dem bredvid varandra på ett bakplåtpapper på en plåt. Platta ut den med händerna till ca 10 x 30 cm.
  5. Dela oliverna och tomaterna i bitar. Tryck ner dem i degen. Droppa över lite olja och strö över salt. Låt jäsa 10 minuter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Skär i långa skivor och doppa i en god olivolja och flingsalt.

Smörgåstårta

SmörgåstårtaJag älskar smörgåstårta, föredrar nog det framför vanlig tårta. Konstigt nog så gör man inte det lika ofta fast det är väldigt enkelt och går väldigt fort att göra. Jag hittade en enkel och bra recept på Tasteline. Naturligtvis kan man göra lite som man vill med receptet, speciellt garneringen.

Ingredienser (10 portioner)

  • ca 30 skivor franskbröd
Fyllning:
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 6 st hårdkoka ägg
  • 1 st stor gul lök
  • 5 msk lättmajonnäs
  • 2 msk chilisås
  • 2 dl färsk dill
  • salt och peppar
Garnering:
  • 4 msk lättmajonnäs
  • 5 st skivade ägg
  • 250 g skalade räkor
  • 0,5 gurka
  • 8 st citronskivor
  • 8 kvistar färsk dill

Tillagning

  1. Koka äggen, finhacka löken, hacka nästan all dill men svara kvistar till garnering. Skala räkorna och skiva gurkan. Finhacka äggen till fyllningen. Skär citronskivor till garneringen.
  2. Rör ihop lök, ägghacket, tonfisk, majonnäs och chilisås. Blanda ner finklippt dill och krydda. Tillsätt lite vatten om det behövs.
  3. Skär bort kanterna från franskbrödet. Placera en tredjedel av skivorna bredvid varandra och bred på hälften av fyllningen.
  4. Gör ett till lager av brödskivor ovanpå och bred ut på resten av fyllningen och sedan det sista brödlagret.
  5. Bred majonnäs över och på sidorna och täck sidorna med gurkskivor. Lägg på skivat ägg och räkor och garnera med citronskivor och dillkvistar.

En het paj med räkor

Het paj med räkorVi hade som vanligt svårt med att komma på vad vi skulle äta till kvällsmat, men vi hade en massa frysta räkor i frysen. Så efter lite surfandet på nätet hittade vi det här receptet på Arlas hemsida - receptet på en sjukt god paj.

Ingredienser (4-6 portioner)

Pajdeg:
  • 2 1/2 dl vetemjöl
  • 75 g smör
  • 3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
  • 3 ägg
  • 250 g cottage cheese, KESO chili
  • 200g skalade räkor
  • 2 dl riven lagrad ost

Tillagning

  1. Hacka ihop smör och mjöl. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop till en deg.
  2. Tryck ut degen i en pajform (24 cm i diameter). Låt vila i kylen ca 30 min.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Nagga botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 10 min.
  5. Vispa upp äggen och blanda med cottage cheese, räkorna och den rivna osten. Häll blandningen i pajskalet.
  6. Grädda pajen i ca 25 min tills den har stelnat.

Vi använde KESO naturell och tillsatte sambal oelek istället för KESO chili. Det funkade lika bra. Smaklig måltid!


Hallonkaka med kardemumma

Hallonkaka med kardemummaDetta recept fick jag med Salt & Pepper som är en tidning som kundmedlemmar hos Vi-butikerna får. Både jag och H tycker att den är väldigt god, och så enkel att göra! :) 

  • 200 g smör
  • 2 stora ägg
  • 3 dl strösocker
  • 8 dl vetemjöl
  • 4 tsk bakpulver
  • 1 msk finstött kardemumma
  • 4 dl lättmjölk eller lättfil
  • 250 g hallon
  • 100 g vit choklad
  • 1 dl sötmandel

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200°.
  2. Smält smöret och låt det svalna.
  3. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner smöret.
  4. Blanda vetemjöl, bakpulver och stött kardemumma och rör ner det i smeten. Tillsätt mjölken och rör till en jämn smet.
  5. Bred ut smeten på bakplåtspapper i ugnslångpanna (ca 30x40 cm). Strö över hallonen. Grädda i nedre delen av ugnen 20-25 min tills kakan börjar få färg.
  6. Hacka chokladen och mandeln och strö över den. Fortsätt grädda ca 5 min tills mandeln och chokladen får färg utan att bli brända. Prova med sticka att kakan känns torr.

Naturligt godis

image6Jag och H har blivit väldigt förtjusta i de röda vindruvorna som är kärnfria. H tycker till och med att de är godare än choklad, själv skulle jag nog säga att det är lika gott. Choklad är trots allt choklad eller vad tycker ni? :)

Glass i stora lass

Jag och H var och besökte Stockholms Glasshus. Tydligen så kom vi en kvart efter stägningsdags, vilket förklarade varför det inte fanns några fruktsmaker kvar till min stora besvikelse. Vi tog tre kulor var, vilket var en kula för mycket. Jag är fortfarande lite besviken över att det inte vart någon fruktsmak då det är de jag gillar mest när jag köper kulglass. Vi får göra ett nytt försök en annan gång. Jag tog laktrits, polka och mintchoklad, medan Henrik tog dark choclate, Zuppa Inglese och en  med honung i.


Ett mysrestaurang i St Eriksplan

DalaNisse         

Ett mysställe i St Eriksplan. Vi åt där första gången när jag fyllde 25. Det har tyvärr bara vart ett tillfälle till på denna trevliga restaurang. Personalen är jättetrevlig och du kommer att lämna restaurangen mätt och belåten utan att plånboken är tom. Detta är ett av mina favoritställen i St Eriksplan.

Hemsida: www.dalanisse.se


Broccolisoppa

image2Det här receptet är en blandning av två recept som jag hittat, om du vill ha det lite kryddstarkare kan du lägga i lite mer sambal oelek. Matlagninsgrädden går att exkludera om du vill ha en mindre fet variant.

Ingredienser 

  • 1 gullök eller 1/2 gullök och 1/2 purjolök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 4 potatisar
  • 1/2 tsk sambal oelek
  • 0,8 l vatten
  • ca 400 g broccoli
  • 2 msk olivolja
  • 2 st grönsaksbuljonger
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • salt, peppar och timjan

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och potatis. Ansa och skär broccoli i grova bitar.
  2. Fräs lök i olivoljan i en kastrull på medelstark värme.
  3. Blanda i vattnet och pressa i vitlöken. Låt det koka upp med buljongtärningarna, timjan, sambal oelek och broccoli i ca 10 minuter.
  4. Smaka av med salt och peppar.
  5. Mixa soppan i mixer eler med mixerstav.
  6. Tillsätt matlagningsgrädde och koka upp.

Sia Citron Lakrits

image1Det här är en av de godaste glassarna jag ätit. Du som gillar lakritsglass måste smaka på den här.

RSS 2.0