Hundöra

Bokmärkt

Lästrio: Biografier och memoarer

På senare tid har jag börjat läsa biografier och mycket böcker bestående av kåserier om författarens liv. Så, denna tema är ganska passande.

image146Dina tre bästa memoarer och/eller biografier.
 • En geishas liv av Kiharu Nakamura - Det här var min första biografi och jag minns att jag var så imponerad av Nakamura. Det jag tyckte mest om var att ingen var ond eller god och inget var bra eller dåligt. Allt beskrivs enligt hennes egen synvinkel. Personligen tycker jag att den här boken är väldigt fin och jag har inte läst den andra boken om geishas liv skriven av någon man, men jag tror ändå att den här är bättre.
 • Spelet av Neil Strauss - Jag tar den här just för att den är så annorlunda. Niel Strauss berättar om hur han blev en raggningsexperter och hur livet var som en av världens bästa.
 • I huvudet på en gammal hagga av Cecilia Torudd - Som tredje bok har jag många som är ganska likvärdiga, men det vart i alla fall den här. Anledningen är för att jag gillar hur Cecilia Torudd skriver - lättsamt och avslappnat. Boken är en härlig blandning om Torudds vardagsliv.

Roliga bokstöd

Hos Wrapables finns det roliga och annorlunda bokstöd. Här är några exempel. Jag kan inte bestämma mig vilken jag gillar mest. Varför hittar man aldirg sådan här bokstöd i Sverige?

   

Lästrio: Historiska skildringar

Det är lite svårt att veta exakt vad jag ska gå efter, vad som menas med historisk skildring. Jag tittade igenom lite vad andra har skrivit för böcker på Petras Lästrio, men det vart inte tydligare för det. Det blir i alla fall tre böcker som jag tycker är väldigt bra. De utspelar sig i en "riktig" historisk tid, dvs ingen fantasy som utspelar sig i historisk tid. Det skulle dock kunna vara ett förslag som ett eget tema.

image154Vilka är dina tre bästa historiska skildringar?

 • Stolthet och fördom av Jane Austen. Historien utspelas under 1700-talets England och handlar om familjen Bennet som har fem döttrar. Mrs Bennets enda mål i livet är att hennes döttrar ska bli lyckligt gifta med fina (rika) män. Boken är underbar härlig och fylld med humor. Jane Austen är en av mina favoritförfattare och Stolthet och fördom är min absoluta favorit bland hennes böcker. Det finns inget i den här boken som inte är bra. Enligt mig är varenda mening, ord perfekt.
 • Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. Boken handlar om den åttaåriga William som under andra världskriget blir utplacerad på landsbygden hos mister Tom, en gammal enstörig man. Till en början är båda väldigt ovana vid situationen, men med tiden utvecklas en stark vänskap mellan de två och för första gången i sitt liv möter William människor som vill honom väl och får kamrater. Men den lyckliga tillvaron avbryts. William skickas tillbaka till London och när den gamle Tom inte får något livstecken från pojken beger han sig själv iväg för att söka efter honom. Det här är en av de bästa böcker jag någonsin läst i hela mitt liv - ett måste för alla bokälskare. Jag lovar att alla som läser boken kommer vid något tillfälle att bli tårögd.
 • Onkel Toms stuga av Harriet Beecher Stowe. Historien handlar om slaveriet i USA sett ur slavarnas perspektiv. Huvudpersonen är slaven Tom, men det finns flera karaktärer i boken med egna sidoberättelser. Onkel Toms stuga är en världsberömd bok som har filmatiserats och satts upp som teaterpjäser. Det är en känslomässig omvälvande bok som jag varmt rekommenderar, men jag kommer själv aldrig läsa om den igen.

Lästrio: Skildring av olika geografiska platser

En ny Lästrio har kommit ut och den här är svår. Jag antar att det är platser som faktisk finns som man ska ange. Jag brukar inte tänka så mycket på den geografiska platsen, tycker faktisk inte så mycket om när man får för mycket information om omgivningen.

image149Vilka är dina tre favoriter bland skildringar av olika geografiska platser - och vad har du själv för relation till platsen!

 • Botswana i serien "The No.1 Ladies' Detective Agency" av Alexander Mccall Smith. Jag har själv aldrig varit i Afrika, men Alexander Mccall Smith ger en skön skildring.
 • Stockholms förort i "Ett öga rött" av Jonas Hassen Khemiri, bara för att jag känner igen det han beskriver.
 • Prince Edward Island i serien "Anne of Green Gables". En fantastisk bokserie som även har en fantastisk tv-serie.

Första Lästrio

Hittade en rolig grej på andra bokbloggar, sk Lästrio, och jag tänkte hoppa på samma tåg. :) Så här kommer första Lästrion.

Vilka tre deckarhjältar/hjältinnor är dina favoriter? image148
 • Agatha Christies Hercule Poirot är en av mina absoluta favoriter och han är en riktig klassiker. Han är trots allt den enda fiktiva karaktären som har fått en dödsannons i New York Times 6:e augusti 1976.
 • Jag säger även Kitty Drew eftersom hon var min favorit deckarhjältinna när jag var yngre. Jag läste massor av Kitty böcker när de flesta i min omgivning läste Tvillingarna. Kitty Drew är huvudkaraktären i ungdomsböckerna som är skrivna under pseudonymen Carolyn Keene.
 • Det är svårare att välja ut den tredje, men jag tror jag väljer Alexander McCall Smiths Precious Ramotswe som är en av min senaste favorit deckarhjälte/hjätinna.

RSS 2.0