Hundöra

Bokmärkt

Den jag aldrig var av Majgull Axelsson

Titel: Den jag aldrig var
Författare: Majgull Axelsson
ISBN: 9789170012846
Handling: Mary är minister, Marie sitter i fängelse. Vem är då MaryMarie som ser sig själv i båda personerna?
   En morgon hittas en halvnaken man på en gata i en östeuropeisk stad. Han har brutit nacken. Högt uppe i huset bredvid slår ett öppet fönster i vinden. Mannen identifieras efter ett par dagar. Det visar sig att han är svensk och MaryMarie, hans hustru, kallas dit från Stockholm. När hon sitter vid hans sjukbädd börjar verkligheten lösas upp, plötsligt vet hon inte riktigt vem hon är och vad som är verkligt.
   Sju år senare är hon lika kluven. Heter hon Mary eller Marie? Dödade hon sin man, där på sjukhuset, eller lät hon honom leva? Hamnade hon i fängelse eller blev hon minister? Hon vet inte. Men livet rullar på i två högst sannolika versioner.
   Bara en sak har Mary och Marie gemensamt. Det förflutna. Från var sitt håll betraktar de livet som det var före mannens olycka. Den frusna barndomen. Vännerna i den kamratkrets som kallades Biljardklubben Framtiden, de som kom att följas åt ända från tonåren till långt in i medelåldern. Det tvehågsna äktenskapet med en man som ständigt sökte andra kvinnor.
   När romanen börjar har Mary blivit biståndsminister och ska just hålla ett viktigt tal. Marie ska friges efter sex år i fängelse. Från var sitt håll börjar de en resa.
Antal sidor: 351
Inkommen: -
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:
 Den jag aldrig var, Majgull Axelsson

Slumpvandring av Majgull Axelsson

Titel: Slumpvandring
Författare: Majgull Axelsson
ISBN: 9789151836119
Handling: Det här är en berättelse om Augusta, Alice och Angelica, tre kvinnor i tre tider. Men mest av allt är det en berättelse om hur sagorna dog och om vad som händer med oss när vi tvingas leva utan dem.
   Ingen vet var Augusta kom ifrån. Inte ens hon själv. När hon var på gott humör kunde hon påstå att hon kom från en potatisåker i Sörmland, att hon hade legat i leran och grott till hon var färdigvuxen. Några år senare marscherade hon in i Herräng, ett litet samhälle i Roslagen, med sin oäkting på armen. Ännu visste ingen att detta var en kvinna som bar sina berättelser i håret.
   Alice är Augustas barnbarn. En gång på femtiotalet var hon en verkligt fin flicka, ständigt klädd i prydliga klänningar med vit krage. Men när hon blir med barn hjälper inte den vita kragen: den dygdiga mammaklänningen är ändå ett skökotecken som tvingar henne att sitta med sänkt blick i provinsialläkarens väntrum. Hon är för ung för att ha mammaklänning. Bara sexton år. Därför skickas hon till Augustas hus för att föda där ingen kan se hennes skam.
   För Angelica - Augustas barnbarns barnbarn - blir huset många år senare ett gömställe. Angelica är bara sexton år, men redan mycket trött: hon har varit på flykt från sin egen familj sedan hon var tolv år gammal och hon har legat med fler killar än hon vill minnas. Nu vill hon ha något annat. Frågan är bara om hon kommer att orka.
   Slumpvandring är en berättelse om sorg och sexualitet, om maktlöshet och hämnd, om födelse och död. Men mest av allt är det en berättelse om hur sagorna dog och om vad som händer med oss när vi tvingas leva utan dem. Och är det verkligen sant, det som Augusta påstod? Detta att sagorna dog när fabrikerna föddes? Majgull Axelsson har åter skrivit en skarpsynt och fängslande berättelse som vindlar sig fram i en sinnrik konstruktion med en rikedom av uppslag.
Antal sidor: 350
Inkommen: -
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:
 Slumpvandring   , Majgull Axelsson

Löwensköldska ringen | Charlotte Löwensköld av Selma Lagerlöf

Titel: Löwensköldska ringen | Charlotte Löwensköld
Författare: Selma Lagerlöf
ISBN: 9789100107437
Handling: Selma Lagerlöfs klassiker Löwensköldska ringen och Charlotte Löwensköld återberättade till lättläst av Nils-Olof Franzén. Ny utgåva med båda berättelserna i en storpocket.
   General Löwensköld har en dyrbar ring som är värd lika mycket som en hel gård. När generalen dör begravs han med ringen på fingret. Men någon bryter upp graven och stjäl ringen. Då börjar generalen spöka och många kusliga saker inträffar.
   Karl-Artur är präst och vill leva bland de fattiga. Han tror att Gud vill ha det så. Karl-Artur träffar Charlotte och blir förälskad i henne. Charlotte vill att karl-Artur ska studera till biskop.
Antal sidor: -
Inkommen: -
Utläst: Har läst, kommer dock läsa om.
Gästbetyg: Betyg 3 av 5 (gäst)
Egen kommentar:
Löwensköldska ringen | Charlotte Löwensköld, Selma Lagerlöf

Herr Arnes penningar | Liljecronas hem | Körkarlen av Selma Lagerlöf

Titel: Herr Arnes penningar | Liljecronas hem | Körkarlen
Författare: Selma Lagerlöf
ISBN: 9789100557898
Handling: En dramatisk klassiker som utspelar sig på 1500-talet. Övernaturliga händelser, märkvärdiga människoöden, våld och mord genomströmmar denna berättelse.
Antal sidor: -
Inkommen: -
Utläst: -
Gästbetyg: Betyg 3 av 5 (gäst)
Egen kommentar:
Herr Arnes penningar | Liljecronas hem | Körkarlen, Selma Lagerlöf

High Fidelity | Fever Pitch: en i laget av Nick Hornby

Titel: High Fidelity & Fever Pitch: En I Laget
Författare: Nick Hornby
ISBN: 9789137113937
Handling: 
High Fidelity - Rob is a music junkie who owns record shop in Islington. Unable to make his relationship with Laura work, he seeks refuge in the company of the two hopeless guys, and in a one night stand, only to find that life with Laura has its unexpected attractions.
Fever Pitch: En I Laget - Chronicled from the perspective of a fanatical youngster, through disillusioned adolescence, to an adult who should know better, the author - an Arsenal fan - examines the absurdities and traumas of everyday life and football. Combines anecdote with a wider commentary on the state of the game.
Antal sidor: 540
Inkommen: -
Utläst:
Betyg:
Egen kommentar:
High Fidelity & Fever Pitch: En I Laget, Nick Hornby

Svålhålet av Mikael Niemi

Svålhålet, Mikael Niemi Titel: Svålhålet
Författare: Mikael Niemi
ISBN: 9789170012556
Handling: "Som synes är det fråga om science fiction! Med något slags tornedalsk knorr.
Ja, vad fan gör man? Själv har jag alltid varit förtjust både i det kosmiska, vilket syntes redan i mina diktsamlingar, och det teknologiskt nördiga som brukar höra till, blandat med uppblåst kvasifilosofi och dogmatisk gudssyn. Det hela är alltså ganska lekfullt."
Mikael Niemi
   Svålhålet
är en samling väldigt udda och överraskande historier, ett slags blandning av Peter Nilssons Rymdljus och Torgny Lindgrens skrönor med tillsats av Mikael Niemis omisskännliga munviga humor och klurighet. Och visst är det i hög grad vår samtid han skriver om, fast den ibland klätt sig i rymddräkt.
Själv medger Mikael att han inspirerats både av Ray Bradbury och Douglas Adams Liftarens guide till galaxen.
   Det är storartad underhållning att läsa dessa futuristiska skrönor, som att ha en Mikael Niemi på bästa berättarhumör alldels intill sig.
   Mikael Niemi är född 1959, uppvuxen i Pajala där han också är bosatt. Hans första vuxenroman, Populärmusik från Vittula, belönades med Augustpriset och har sålts i mer än 800.000 exemplar.
Antal sidor: 223
Inkommen: 2005-07-29
Utläst: 2005-10-14
Betyg: Betyg 2 av 5
Egen kommentar:

Populärmusik från Vittula av Mikael Niemi

Populärmusik från Vittula, Mikael Niemi Titel: Populärmusik från Vittula
Författare: Mikael Niemi
ISBN: 9789176437186
Handling: Matti och hans tystlåtne kompis Niila växer upp i det barnrika kvarter i Pajala som kallas Vittula, Fittmyren - så kallat som ett slags rå hyllning till den kvinnliga fruktsamheten. Det är sexti- och sjuttital, vägarna asfalteras, småjordbruken läggs ned, rockmusiken gör sin entré. De äldre generationerna bjuder dock hårt motstånd mot nymodigheterna, arvet från trettitalets magerår och laestadianismen sitter djupt rotade. Men Matti och hans kompisar drömmer om ett annat liv, det som kan anas bortom Tornedalens horisont, och när man är för liten för att ta sig dit själv får man ta fantasin till hjälp.
Antal sidor: 236
Inkommen: -
Utläst: September 2002
Betyg: Betyg 1 av 5
Egen kommentar:

Under the duvet av Marian Keyes

Under the duvet, Marian Keyes Titel: Under the duvet
Författare: Marian Keyes
ISBN: 9780141007472
Handling: Presents the author's regular bulletins.
Antal sidor: 304
Inkommen: -
Utläst: 2005-09-06
Betyg: Betyg 2 av 5
Egen kommentar:

När änglar faller av Tracy Chevalier

När änglar faller, Tracy Chevalier Titel: När änglar faller
Författare: Tracy Chevalier
ISBN: 9789170011092
Handling: Av författaren till Flicka med pärlörhänge.
   Det är januari 1901 dagen efter drottning Victorias död. Hela London bär sorg. På en välkänd kyrkogård i staden har två familjer valt att besöka sina familjegravar som råkar ligga intill varandra.
   Redan vid detta första möte blir Gertrud Waterhouse chockerad av Kitty Coleman, iförd en elegant, blå klänning. Själv är hon svartklädd som konventionen påbjuder. Till skillnad från familjen Waterhouse, som håller hårt på de viktorianska idealen, är Colemans öppna för det nya seklets strömningar.
   Men de jämnåriga döttrarna i familjerna finner varandra genast till de vuxnas irritation blir Maude och Lavinia bästa vänner, trots att de inte har mycket gemensamt.
   Det är mot denna bakgrund, i en tid då landet lämnar den viktorianska eran för en gyllene edvardiansk epok, som Kitty Coleman försöker bryta sig loss från de konventioner som låser henne i det borgerliga hemmet. Men hennes längtan efter eget liv får katastrofala konsekvenser för henne själv, hennes man och dotter och i lika hög grad för familjen Waterhouse.
Antal sidor: 385
Inkommen: -
Utläst: 2005-04-26
Betyg: Betyg 0 av 5
Egen kommentar: Otroligt seg bok.

Flicka med pärlörhänge av Tracy Chevalier

Flicka med pärlörhänge, Tracy Chevalier Titel: Flicka med pärlörhänge
Författare: Tracy Chevalier
ISBN: 9789176438909
Handling: Flicka med pärlörhänge är en berättelse om konstnären Vermeers målning Flicka med turban och omständigheterna kring porträttets skapande i den holländska staden Delft på 1600-talet.

Griet är sexton år när hon träder i tjänst hos konstnären Vermeer. Hennes uppgifter . i det stora och barnrika hushållet består av tvätt och barnpassning, men hon har också fått i uppdrag att städa konstnärens ateljé utan att rubba ett enda föremål i hans minutiöst uppbyggda scenerier.
   Snart uppstår ett slags samförstånd med en underström av attraktion mellan Griet och Vermeer, en själarnas sympati mellan den store målaren och den enkla tjänsteflickan. Han lockar fram en förmåga som finns slumrande hos Griet och lär henne att se tingen med en konstnärs ögon.
Vermeers hustru Catharina är sin mans absoluta motsats. Catharina är från första stund avogt inställd till Griet och avskyr sin makes intresse för flickan.
När Vermeers rike mecenat van Ruijven fattar tycke för den söta tjänsteflickan, och insisterar på att Vermeer skall måla henne, skärps spänningarna. Ryktena och skvallret i småstaden Delft ökar trycket och när tavlan är fullbordad väntar en dramatisk uppgörelse...
Antal sidor: 246
Inkommen: -
Betyg: Betyg 2 av 5
Utläst: 2004-05-14
Gästbetyg: Betyg 2 av 5 (gäst)
Egen kommentar: Jag såg filmen innan jag läste boken och naturligtvis var boken bättre än filmen - mycket bättre.


Den blå färgen av Tracy Chevalier

Titel: Den blå färgen
Författare: Tracy Chevalier
ISBN: 9789170012044
Handling: Av författaren till Flicka med pärlörhänge
   Ella Turner och hennes man har flyttat från USA till en idyllisk liten by i sydvästra Frankrike. Ella förälskar sig genast i atmosfären i det gamla huset de får hyra. Men det visar sig vara en sluten värld hon kommit till, där byinvånarna ser med misstänksamhet på det utländska paret. För att bryta sin ensamhet börjar Ella intressera sig för sin franska bakgrund och den familj hon härstammar från, släkten Tournier, med anor från just denna trakt.
   Isabelle Tournier växte upp i en fransk by som just nåtts av den stränga kalvinistiska väckelsen och hon blev tidigt misstänkliggjord, förtalad och anklagad för häxkonster. När hon blev ingift i den högdragna familjen Tournier blev det inledningen till ett dramatiskt kvinnoliv som Ella Turner, hennes sentida släkting, börjar intressera sig för fyrahundra år senare. Ellas sökande efter sina rötter blir en resa tillbaka till det förflutna där parallellerna till hennes eget liv är många. Och när sanningen läggs i dagen om vad som hänt Isabelle tvingas Ella själv ta ställning till sitt liv och till sina känslor för de två män som står henne närmast.
Antal sidor: 334
Inkommen: 2005-09-04
Utläst:
Gästbetyg: Betyg 2 av 5 (gäst)
Egen kommentar:
 Den blå färgen, Tracy Chevalier

En oväntad semester av Marian Keyes

Titel: En oväntad semester
Författare: Marian Keyes
ISBN: 9789176436318
Handling: 27-åriga Rachel lever livet i New York. Hon vantrivs på jobbet och ägnar sig helt och hållet åt nattlivet. Droger tillhör vardagen, liksom barer och killar. Men en kväll går allt snett och hon tar för många sömntabletter.
   Hennes familj hemma på Irland rycker ut och snart är hon på väg till ett behandlingshem på den irländska landsbygden. Hon fattar ingenting.
   Å andra sidan kanske en liten semester inte vore helt fel - särskilt som hon hört att alla behandlingshem är fulla av kändisar som badar bubbelpool och får massage.
Men Rachels semester blir inte alls som hon tänkt sig...
Antal sidor: -
Inkommen: -
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:
 En oväntad semester, Marian Keyes

Historikern av Elizabeth Kostova

Titel: Historikern
Författare: Elizabeth Kostova
ISBN: 9789170014253
Handling: Min käre och olycksalige efterträdare !

En ung kvinna utforskar sin far historikerns bibliotek när hon en sen kväll gör en märklig upptäckt. I en bok hittar hon ett gulnat brev med en olycksbådande inledning. Sidorna i boken är helt tomma sånär som på ett träsnitt föreställande en drake. Och under draken står ett enda, skräckinjagande ord: Drakulya .

   Det visar sig att kvinnans far som ung forskare kom en fruktansvärd historisk sanning på spåren. En hemlighet, som folket i Östeuropa länge hade känt till, nämligen att legenden om Dracula faktiskt var helt sann.

   Den unga kvinnan vill forska vidare, trots att hennes far avråder henne. Hon tar vid där han slutade, full av ungdomlig entusiasm och skräckblandad förtjusning. Men när fadern försvinner och hon måste ge sig av för att söka efter honom, inser hon att sagan faktiskt är sann och att det inte bara är hennes eget liv som står på spel.
Antal sidor: 626
Inkommen:
Utläst:
Betyg: 
Kommentar:

Historikern, Elizabeth Kostova 

A room with a view av E.M. Forster

Titel: A room with a view
Författare: E.M. Forster
ISBN: 9780140282634
Handling: In this piece of social comedy, Forster is concerned with one of his favourite themes - the undeveloped heart of the English middle classes, who are here represented by a group of tourists and expatriates in Florence.
Antal sidor: 224
Inkommen: -
Utläst:
Gästbetyg: Betyg 2 av 5 (gäst)
Kommentar:
A room with a view, E.M. Forster 

Da Vinci-koden av Dan Brown

Titel: Da Vinci-koden
Författare: Dan Brown
ISBN: 9789100102975
Handling: Konsthistorikern och symbolikexperten Robert Langdon befinner sig i Paris för att hålla en föreläsning när han väcks av ett viktigt telefonsamtal. Den åldrade intendenten på Louvren har blivit brutalt mördad inne på museet, och ett märkligt chiffer har hittats intill hans kropp. Langdon kallas till platsen för att hjälpa till att lösa gåtan, ovetandes att polisen också håller honom för misstänkt till dådet. Medan Langdon och den franska polisens kryptograf, Sophie Neveu, söker avtäcka det gåtfulla meddelandet finner de ledtrådar gömda i Leonardo da Vincis verk - ledtrådar som är synliga men samtidigt skickligt förklädda av konstnären.
   En koppling till den mördade intendenten stärks när det avslöjas att han tillhört Prieuré de Sion - det sekreta sällskap som innehållit medlemmar som Newton, Botticelli, Victor Hugo och da Vinci. Langdon misstänker nu att de är en fantastisk historisk hemlighet på spåren, en hemlighet som genom århundradena bevisats var lika upplysande som farlig. Ifall det labyrintiska pusslet inte hinner dechiffreras i tid går en explosiv forntida sanning i graven. En rasande kapplöpning vidtar.
   Denna konstant uppdrivna, intelligent genomförda och underhållande roman blev omedelbart en braksuccé när den utkom i USA. Den parkerade i topp på bästsäljarlistan och har sålts i flera miljoner exemplar bara i hemlandet. Mannen bakom denna sensation - Dan Brown - har hyllats för sin historiska forskningsinsats och sin anmärkningsvärda förmåga att förvandla sina kunskaper till exceptionell spänning.
Antal sidor: 502
Inkommen: -
Utläst:
Gästbetyg: Betyg 5 av 5 (gäst)
Kommentar:
Da Vinci-koden, Dan Brown 

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Titel: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë
ISBN: 9789176436479
Handling: 1847 gav den manliga pseudonymen Currer Bell ut Jane Eyre, en roman som väckte stor uppmärksamhet i det litterära England. Snart avslöjades att det bakom pseudonymen dolde sig en kvinna: den 31-årige Charlotte Brontë. Hennes debutroman Jane Eyre gjorde omedelbart stor succé hos den samtida publiken, och med åren har den även blivit en av litteraturhistoriens mest omtalade och älskade klassiker. Generation efter generation av läsare har fängslats av historien om den alldagliga, föräldralösa flickan Janes väg från fattigdom och förtryck till ett liv som självständig, oberoende kvinna.
   I Gun-Britt Sundströms lovordade nyöversättning har den dramatiska kärleksromanen fått en svensk språkdräkt som visar hur modern och levande berättelsen om Jane Eyre är än idag.
   Charlotte Brontë föddes 1816 och växte upp i en isolerad prästgård på Yorkshireheden tillsammans med sina två yngre systrar Anne och Emily och brodern Branwell. Systrarna gjorde sin gemensamma litterära debut 1846 med titeln Poems, by Currer, Ellis and Acton Bell. De manliga pseudonymerna valdes eftersom det fortfarande ansågs opassande att kvinnor skrev skönlitteratur, och systrarna behöll sina pseudonymer även som romanförfattare; 1847 gav Currer Bell (Charlotte) ut Jane Eyre, Ellis Bell (Emily) Svindlande höjder och Acton Bell (Anne) Agnes Grey. Efter succén med Jane Eyre, som snabbt trycktes i flera upplagor, avslöjades dess verkliga författare, och Charlotte Brontë blev snart en berömd person i dåtidens England. Hon gav ut romanerna Shirley och Villette, men fortsatte att leva ett tillbakadraget liv fram till sin död 1855 då hon var trettionio år gammal.
Antal sidor: 545
Inkommen: -
Utläst:
Gästbetyg: Betyg 5 av 5 (gäst)
Kommentar:
Jane Eyre, Charlotte Brontë 

Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón

Titel: Vindens skugga
Författare: Carlos Ruiz Zafón
ISBN: 9789113012339
Handling: Daniel är tio år när han finner romanen Vindens skugga. Han blir fullkomligt besatt av boken och dess mystiske författare, den bortglömde Julián Carax. Sökandet efter svaren på gåtorna som omger boken kommer att prägla Daniels liv för all framtid. Varför har någon ansträngt sig så för att sopa igen alla spår efter Julián Carax? Varför bevakar den sadistiske kommissarien Fumero varje steg Daniel tar? Varför börjar Daniels liv alltmer påminna om Julián Carax? Läsaren får ta del av en totalt uppslukande berättelse, lika gäckande gåtfull, romantisk, mystisk och lockande som det labyrintiska gatunätet i Barcelonas gamla stad.
Antal sidor: 478
Inkommen: 2007-03-03
Utläst:
Betyg: 
Kommentar:
Vindens skugga, Carlos Ruiz Zafón

Löjtnant Hornblower av C. S. Forester

Titel: Löjtnant Hornblower
Författare: C. S. Forester
ISBN: 9789132433276
Handling: 801 lägger H.M.S. Renown ut från Hamoaze med destination Västindien för att där bekämpa spanjorerna. Ombord tjänstgör Hornblower som har blivit befordrad till löjtnant. På resan väntar många faror - malaria, orkaner, pirater - men chanserna till avancemang är små; Hornblower har fyra löjtnanter över sig och en sjukligt misstänksam kommendörkapten.
Men i Västindien får Hornblower äntligen visa vad han går för, både vad gäller strategisk krigsföring och blodiga strider man mot man, och kanske är inte drömmarna om att stå befäl på eget däck helt utom räckhåll ...
   I C.S. Foresters klassiska romaner om Hornblower får vi följa den äventyrliga och dramatiska utvecklingen för den unge sjöofficeren, vars varma hjärta, snabba intellekt och iskalla tapperhet gör honom till en legendarisk sjöhjälte som aldrig upphör att fascinera.
Antal sidor: 311
Inkommen: 2004-05-13
Utläst:
Gästbetyg: Betyg 4 av 5
Kommentar:
Löjtnant Hornblower, C. S. Forester

Hornblower på Hotspur av C. S. Forester

Titel: Hornblower på Hotspur
Författare: C. S. Forester
ISBN: 9789132433405
Handling: Äntligen är Hornblower befälhavare på eget skepp, korvetten Hotspur. Han är också nygift med den väna Maria och livet ser ljust ut. Men i fickan bränner de hemliga order som bara ett par dagar efter bröllopet kommer att skilja honom och hans unga hustru i över ett år; order om att ingå i den flotta som ska förhindra Napoleon att invadera Brittiska öarna i det uppblossande kriget 1803.
Det blir långa, segslitna bevakningspass som tär på både officerare och manskap. Men det kommer också tillfällen när Hornblower får visa sin strategiska talang och förslagenhet och i djärva tillslag tillfogar fienden allvarlig skada. Och hans insatser passerar inte obemärkta. Kanske väntar vid hemkomsten inte bara hans älskade utan även en efterlängtad befordran till kommendörkapten...
Antal sidor: 347
Inkommen: 2004-05-13
Utläst:
Gästbetyg: Betyg 4 av 5
Kommentar:
Hornblower på Hotspur, C. S. Forester

Prosten Huuskonens bestialiska betjänt av Arto Paasilinna

Titel: Prosten Huuskonens bestialiska betjänt
Författare: Arto Paasilinna
ISBN: 9789176088906
Handling: En livs levande björn är inte direkt någon typisk 50-årspresent. Men det är just vad den eldige prosten Huuskonen får av sin församling med motiveringen att han själv påminner om en björn. Prosten fäster sig snabbt vid den föräldralösa björnungen och låter den vara med överallt, även under gudstjänsterna. Inget blir sig likt, vare sig i kyrkan eller i prästgården efter björnens intåg...
Antal sidor: 274
Inkommen:
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar: Påbörjat, men ej avslutat
Prosten Huuskonens bestialiska betjänt, Arto Paasilinna 

Överklassen i Sverige av Annette Kullenberg

Titel: Överklassen i Sverige
Författare: Annette Kullenberg
ISBN: 9789189538979
Handling: Överklassen i Sverige - finns den fortfarande kvar? När Annette Kullenbergs bok om den svenska överklassen utkom första gången 1974 slog den ned som en bomb. Forskningen kring överklassen i Sverige var då liksom nu blygsam. Källorna för den som vill undersöka den svenska överklassen är begränsade och mer omfattande studier saknas fortfarande. När denna bok här utkommer på nytt har den blivit något av en svensk sociologisk klassiker.Denna bok kan läsas som ett viktigt källdokument om hur den svenska överklassen en gång var och - kanske - fortfarande är.Denna nyutgåva är försedd med ett nyskrivet förord av Annette Kullenberg.
Antal sidor: 391
Inkommen: 2005-07-29
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar: Påbörjat, men ej avslutat
Överklassen i Sverige, Annette Kullenberg 

Systrar i jeans: andra sommaren av Ann Brashares

Titel: Systrar i jeans: andra sommaren
Författare: Ann Brashares
ISBN: 9789170011788
Handling: Fyra sjuttonåringar, samma gamla par älskade jeans. En ny, het sommar står för dörren. Vänskapsbanden mellan de fyra tjejerna från Bethesda är starkare än någonsin.
   Carmen blir skitförbannad när hennes mamma börjar dejta och lånar jeansen. Bee söker sanningen om sin mamma och reser till Alabama, Billy och till minnena. Tibby börjar filmcollege och tvingar göra klart för sig vilka hennes verkliga vänner är. Lena inser att känslorna för Kostas inte på långa vägar har svalnat. Men ryktet säger att han har en ny tjej
   Detta är uppföljaren till supersuccén Systrar i jeans. Sträckläsning för tjejer kring förälskelse, vänskap, svek och mor-dotter-relationer.
Antal sidor: 446
Inkommen: 2004-12-23
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:
Systrar i jeans: andra sommaren, Ann Brashares 

The Sunday Philosphy Club av Alexander McCall Smith

Titel: The Sunday Philosphy Club
Författare: Alexander McCall Smith
ISBN: 9780349118680
Handling: Amateur sleuth Isabel Dalhousie is a philosopher who also uses her tra ining to solve unusual mysteries. Isabel is Editor of the Review of Ap plied Ethics - which addresses such questions as 'Truth telling in sex ual relationships' - and she also hosts The Sunday Philosophy Club at her house in Edinburgh. Behind the city's Georgian facades its moral c ompasses are spinning with greed, dishonesty and murderous intent. Ins tinct tells Isabel that the young man who tumbled to his death in fron t of her eyes at a concert in the Usher Hall didn't fall. He was pushe d. With Isabel Dalhousie Alexander McCall Smith introduces a new and p neumatic female sleuth to tackle murder, mayhem - and the mysteries of life. As her hero WH Auden maintained, classic detective fiction stem s from a desire for an uncorrupted Eden which the detective, as an age nt of God, can return to us. But then Isabel, being a philosopher, has a thing or two to say about God as well.
Antal sidor: 304
Inkommen: 2007-03-03
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:
Sunday Philosphy Club, Alexander McCall Smith 

Kalahari Typing School For Men av Alexander McCall Smith

Titel: Kalahari Typing School For Men
Författare: Alexander McCall Smith
ISBN: 9780349117256
Handling: In this fourth volume of the 'The No. 1 Ladies' Detective Agency', the ever-popular Precious Ramotswe - Botswana's leading, and only, female private detective - faces a new and unwanted problem: competition.
   ALEXANDER McCALL SMITH has a double existence. He is a Professor of Medical Law, but also an author who has now written over fifty books on a wide range of subjects. His collection of African stories, CHILDREN OF WAX, received critical acclaim and has been the subject of an award-winning film.
Antal sidor: 224
Inkommen: 2007-01-10
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:
image71 

Full Cupboard Of Life av Alexander McCall Smith

Titel: Full Cupboard Of Life (Winner of the Saga award for Wit)
Författare: Alexander McCall Smith
ISBN: 9780349117256
Handling: Mma Ramotswe, who became engaged to Mr J.L.B. Matekoni at the end of the first book in this series, is still engaged. She wonders when a day for the wedding will be named, but she is anxious to avoid putting too much pressure on her fiance. For indeed he has other things on his mind.
   McCall Smith is is a Professor of Medical Law as well as an author who has written over 50 books on a wide range of subjects: from Forensic Aspects of Sleep to The Criminal Law of Botswana, The Perfect Hamburger(children's fiction) to Portuguese Irregular Verbs (short stories).
Antal sidor: 212
Inkommen: 2007-01-10
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:
image70 

Morality For Beautiful Girls av Alexander McCall Smith

Morality For Beautiful Girls, Alexander McCall Smith Titel: Morality For Beautiful Girls
Författare: Alexander McCall Smith
ISBN: 9780349117003
Handling: Continuing the adventures of Precious Ramotswe, the sassy owner of Botswana's only detective agency. This novel sees her expanding her business to take in the world of car repair and a beauty pageant.
   Alexander McCall Smith is is a Professor of Medical Law as well as an author who has written over 50 books on a wide range of subjects: from FORENSIC ASPECTS OF SLEEP to THE CRIMINAL LAW OF BOTSWANA, and from THE PERFECT HAMBURGER (a children's novel) to PORTUGUESE IRREGULAR VERBS (short stories about eccentric German professors). 
Antal sidor: 256
Inkommen: 2007-01-10
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:

Friends, Lovers, Chocolate av Alexander McCall Smith

image68Titel: Friends, Lovers, Chocolate (The Sunday Philosophy Club)
Författare: Alexander McCall Smith
ISBN: 9780349119175
Handling: Isabel Dalhousie thinks often of friends, sometimes of lovers, and on occasion of chocolate. As an Edinburgh philosopher she is certain of w here she stands. She can review a book called In Praise of Sin with pa nache and conviction, but real life is...well, perhaps a bit more chal lenging - particularly when it comes to her feelings for Jamie, a youn ger man who should have married her niece, Cat. Jamie's handsomeness l eaves Isabel feeling distinctly uneasy, and ethically disturbed. 'I am a philosopher', she thinks, 'but I am also a woman'. And more disturb ance is in store. When Cat takes a break in Italy, Isabel agrees to ru n her delicatessen. One of the customers, she discovers, has recently had a heart transplant and is now being plagued by memories that canno t be rationally explained and which he feels do not belong to him. Isa bel is intrigued. So intrigued that she finds herself rushing headlong into a dangerous investigation. But she still has time to think about the things that possess her - things like love and friendship, and, o f course, temptation. The last of these comes in many forms - chocolat e, for example, or seductive Italians...
Antal sidor: 297
Inkommen: 2007-03-03
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:

Blue Shoes And Happiness av Alexander McCall Smith

Blue Shoes And Happiness, Alexander McCall Smith Titel: Blue Shoes And Happiness (The No. 1 Ladies Detective Agence Volume 7)
Författare: Alexander McCall Smith
ISBN: 9780349117720
Handling: No 7 in the Mma Ramotswe series. "Blue Shoes and Happiness" brings more adventures for Precious Ramotswe and her fine assistant Mma Makutsi, including an encounter with a cobra, a sinister blackmail plot and a rather tight-fitting pair of blue shoes, as well as plenty more bush tea and Botswana skies.
   McCall Smith is a Emeritus Professor of Medical Law as well as an author who has written over 50 books on a wide range of subjects: from Forensic Aspects of Sleep to The Criminal Law of Botswana, The Perfect Hamburger (children's fiction) to The 2 1/2 Pillars of Wisdom.
Antal sidor: 224
Inkommen: 2007-03-03
Utläst:
Betyg: 
Egen kommentar:

Game Over av Adele Parks

Game Over, Adele ParksTitel: Game Over
Författare: Adele Parks
ISBN: 9789172633537
Handling: Om tillfälle ges - och du inte tror någon får reda på det - skulle du då vara otrogen med din före detta?
   Cas Perry lever det ljuva livet. 33 år gammal, lyckligt ogift och totalt oemottaglig för frågor om vad som är moraliskt rätt eller fel. För hon har bestämt sig: hon vill inte ha några allvarliga relationer alls.
   När hennes pappa lämnade familjen beslöt hon sig en gång för alla att förhållanden, kärlek och giftermål helt enkelt inte var hennes grej. I stället slösar hon sin passion på jobbet som TV-producent och när hennes nya, spekulativa show, "Sex med ett ex", får rekordpublik samtidigt som den skapar stora svarta rubriker och tittarstorm, njuter hon av att befinna sig i händelsernas centrum och förstår inte alls vad folk är så upprörda för. Helt utan skrupler och befriad från besvärande känslor manipulerar hon alla som kommer i hennes väg.
   Tills hon en dag träffar Darren. Känsliga, framgångsrika, intelligenta Darren som tror på livslång kärlek och "den enda". Är det möjligt att världen är en bättre plats än hon trott? Och om det är så - finns det nån plats för henne i en sådan värld?
Antal sidor: 270
Inkommen: -
Utläst:
Betyg: 
Kommentar: Påbörjat

RSS 2.0