Hundöra

Bokmärkt

Jane Eyre av Charlotte Brontë

Titel: Jane Eyre
Författare: Charlotte Brontë
ISBN: 9789176436479
Handling: 1847 gav den manliga pseudonymen Currer Bell ut Jane Eyre, en roman som väckte stor uppmärksamhet i det litterära England. Snart avslöjades att det bakom pseudonymen dolde sig en kvinna: den 31-årige Charlotte Brontë. Hennes debutroman Jane Eyre gjorde omedelbart stor succé hos den samtida publiken, och med åren har den även blivit en av litteraturhistoriens mest omtalade och älskade klassiker. Generation efter generation av läsare har fängslats av historien om den alldagliga, föräldralösa flickan Janes väg från fattigdom och förtryck till ett liv som självständig, oberoende kvinna.
   I Gun-Britt Sundströms lovordade nyöversättning har den dramatiska kärleksromanen fått en svensk språkdräkt som visar hur modern och levande berättelsen om Jane Eyre är än idag.
   Charlotte Brontë föddes 1816 och växte upp i en isolerad prästgård på Yorkshireheden tillsammans med sina två yngre systrar Anne och Emily och brodern Branwell. Systrarna gjorde sin gemensamma litterära debut 1846 med titeln Poems, by Currer, Ellis and Acton Bell. De manliga pseudonymerna valdes eftersom det fortfarande ansågs opassande att kvinnor skrev skönlitteratur, och systrarna behöll sina pseudonymer även som romanförfattare; 1847 gav Currer Bell (Charlotte) ut Jane Eyre, Ellis Bell (Emily) Svindlande höjder och Acton Bell (Anne) Agnes Grey. Efter succén med Jane Eyre, som snabbt trycktes i flera upplagor, avslöjades dess verkliga författare, och Charlotte Brontë blev snart en berömd person i dåtidens England. Hon gav ut romanerna Shirley och Villette, men fortsatte att leva ett tillbakadraget liv fram till sin död 1855 då hon var trettionio år gammal.
Antal sidor: 545
Inkommen: -
Utläst:
Gästbetyg: Betyg 5 av 5 (gäst)
Kommentar:
Jane Eyre, Charlotte Brontë 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback