Olivbröd

OlivbrödMin sambo kände för att göra något gott bröd och han lyckades hitta nedanstående recept på olivbröd på ICA:s hemsida. Ett hett tips till soppor.

Ingredienser (2 limpor)

  • 50 g jäst
  • 5 dl ljummet vatten
  • 1 msk olja
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 msk honung eller sirap
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 10-11 dl vetemjöl
  • 20 svarta oliver
  • 10 bitar marinerade soltorkade tomater
  • 1 msk olja
  • 1 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Smula jästen i en bunke och rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, honung och det mesta av mjölet.
  2. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs under bakduk i ca 1 timme.
  3. Sätt ugnen på 225°C.
  4. Stjälp upp degen på mjölad arbetsbänk. Dela den i två delar och forma till två rullar. Lägg dem bredvid varandra på ett bakplåtpapper på en plåt. Platta ut den med händerna till ca 10 x 30 cm.
  5. Dela oliverna och tomaterna i bitar. Tryck ner dem i degen. Droppa över lite olja och strö över salt. Låt jäsa 10 minuter.
  6. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
  7. Låt bröden svalna på galler utan bakduk. Skär i långa skivor och doppa i en god olivolja och flingsalt.

Smörgåstårta

SmörgåstårtaJag älskar smörgåstårta, föredrar nog det framför vanlig tårta. Konstigt nog så gör man inte det lika ofta fast det är väldigt enkelt och går väldigt fort att göra. Jag hittade en enkel och bra recept på Tasteline. Naturligtvis kan man göra lite som man vill med receptet, speciellt garneringen.

Ingredienser (10 portioner)

  • ca 30 skivor franskbröd
Fyllning:
  • 2 burkar tonfisk i vatten
  • 6 st hårdkoka ägg
  • 1 st stor gul lök
  • 5 msk lättmajonnäs
  • 2 msk chilisås
  • 2 dl färsk dill
  • salt och peppar
Garnering:
  • 4 msk lättmajonnäs
  • 5 st skivade ägg
  • 250 g skalade räkor
  • 0,5 gurka
  • 8 st citronskivor
  • 8 kvistar färsk dill

Tillagning

  1. Koka äggen, finhacka löken, hacka nästan all dill men svara kvistar till garnering. Skala räkorna och skiva gurkan. Finhacka äggen till fyllningen. Skär citronskivor till garneringen.
  2. Rör ihop lök, ägghacket, tonfisk, majonnäs och chilisås. Blanda ner finklippt dill och krydda. Tillsätt lite vatten om det behövs.
  3. Skär bort kanterna från franskbrödet. Placera en tredjedel av skivorna bredvid varandra och bred på hälften av fyllningen.
  4. Gör ett till lager av brödskivor ovanpå och bred ut på resten av fyllningen och sedan det sista brödlagret.
  5. Bred majonnäs över och på sidorna och täck sidorna med gurkskivor. Lägg på skivat ägg och räkor och garnera med citronskivor och dillkvistar.

RSS 2.0