Hundöra

Bokmärkt

Lästrio: Film

FilmstripDenna gång är ämnet tre filmatiseringar där filmen är bättre än boken. Det kan vara en bok som blev film, eller en film som blev bok MEN där filmen är bättre än boken. Som för många andra som är med i Petras Lästrio så har den här temat varit svår för mig med. Jag brukar inte vara så kritisk för att böcker filmatiseras och jag brukar tycka att både filmen och boken är bra på sitt sätt. Här är i alla fall mina

Tre filmatiseringar där filmen är bättre än boken
 • Bridget Jones Dagbok böckerna av Helen Fielding - Det enda roliga med böckerna som inte togs upp i filmen. I boken så tittar Bridget på tv-serien Stolthet och fördom med Collin Firth som Mr Darcy. I Bridget Jones filmerna så spelar Collin Firth Darcy i Bridget Jones böckerna. Så, boken som inte är så jättebra vart rolig på grund av filmerna.
 • Sagan om ringen serien av J.R.R Tolkien - Jag har försökt läsa första boken, men har aldrig lyckats ta mig igenom. I och för sig så säger inte detta om böckerna är bättre än filmerna, men för mig blir det så. :)
 • Böckerna om Hornblower av C. S Forester - Jag har inte läst alla böcker, utan bara den första. Min syster har läst de andra och säger att de är förvisso något bättre, men det är marginalt. Så jag har tagit med serien i listan. Jag har sett tv-serien Hornblower som faktisk är riktigt bra. Man kan inte låta bli att gilla kapten Pellew.

Ännu inget från min hemliga bokvän...

Jag är så otålig. Har ännu inte hört något från min hemliga bokvän. Hoppas hon hör av sig snart. Det behöver ju inte vara något mail, ett inlägg på bloggen duger lika bra. ;)

Hemliga bokvän - Pocket & Prassel börjar

Igår fick vi alla som är med i "Hemla bokvän - Pocket & Prassel" få veta vem vi skulle skicka pocket till. Vart lite förvånad då jag trodde att man skulle skicka till tre olika personer och inte alla tre pocket till en och samma. Nåja, det ska bli skoj i alla fall... Hoppas min bokvän inte tycker allt för illa om de böcker jag skickar. ;)

Hemlig bokvän - Pocket & Prassel

En bok om dagen har startat en jätterolig grej - "Hemlig bokvän - Pocket & Prassel". Jag har själv funderat på något liknande, men varit för lat för att starta det, så jag är jätteglad att hon har tagit initiativet! Det går ut på att man blir tilldelat en person, dvs man blir denne persons hemliga bokvän. Till denna person ska man ska skicka en pocketbok och något gott att äta till läsningen. Själv får man i sin tur en bok och något gott av ens hemlig bokvän som är någon helt annan! Läs mer på En bok om dagen, och häng med vet jag!

Man kommer att få svara på några frågor som man ska lägga upp på sin blogg så att ens hemliga bokvän lättare ska kunna skicka en bok och något gott som passar en. Här kommer i alla fall mina svar!

Vilken genre är du mest förtjust i?
Det finns nog ingen genre som jag är mest förtjust i, men jag läser väldigt mycket chick lit.

Favoritförfattare? Har du redan allt som författaren har skrivit..?
Jane Austen är min absoluta favorit, men jag läser även mycket av Agatha Christie och Marian Keyes. Och nej, jag har inte redan allt som författarna har skrivit.

Vilka författare är du nyfiken på och har lust att läsa?
Har ofta funderat på att läsa böckerna av Denise Rudberg och sen har jag inte vågat pröva någon ny deckarförfattare fast jag har velat... Jag skulle vilja läsa Maria Gripes ungdomsböcker, har bara läst Agnes Cecilia men skulle vilja läsa fler av henne.

Vilken genre vill du absolut inte läsa?
Facklitteratur, speciellt inte böcker som handlar om må bra osv, t ex "Självkänsla nu!" Jag läser jag helst inte böcker som handlar om väldigt jobbiga saker som t ex "Pojken som kallades Det"-serien och Bakom stängda dörrar.

Vilken författare vill du absolut inte läsa?
Jag är inte så jätteförtjust i svenska författare. Det har blivit några och någon har väl varit bra.

Letar du efter någon/några böcker som du vet (eller tror) har kommit i pocket, men som inte går att få tag på via bokhandeln längre? Vilka böcker gäller det - och skulle du i så fall tycka om att få dessa i läst skick?
Agatha Christie och Jane Austen böcker som jag inte har, men i trevligt skick.
Följande Agatha Christie böcker har jag läst:

 • Cyankalium och champagne
 • En dos stryknin
 • Hemligheten på Chimneys
 • Klockan K
 • Mord klockan fem?
 • Mordet på Orientexpressen
 • Mörk brygd
 • N eller M?
 • Tio små negerpojkar
 • Tretton vid bordet
 • 4.50 från Paddington
 • ABC-morden

Följande Jane Austen böcker har jag läst:

 • Förnuft och Känsla
 • Northanger Abbey
 • Stolthet och Fördomar
 • Emma

Skulle det kännas ok att få flera begagnade pocketböcker (i trevligt skick!) istället för en ny, i något byte?
Absolut

Läser du andra språk än svenska?
Jag läser ibland engelska böcker, men föredrar på svenska. Jag läser så långsamt på engelska.

Är du tedrickare eller kaffedrickare? Någon speciell smak som du gillar?
Tedrickare, gillar dock inte rött te och inte heller te med krydd- och mintsmaker

Vilken slags godis gillar du?
Främst lakrits och choklad.

Gillar du naturgodis; nötter, torkad frukt och liknande?
Jag gillar torkad frukt, nötter gillar jag bara när det är i choklad. :)

Är du allergisk mot något (t.ex. nötter, gluten, mjölk...)?
Jag kan inte äta så mycket jordnötter.

Annat som du vill lägga till..?
Maila gärna till bokmarkt[at]gmail.com om det är några frågor, eller lämna en kommentar till detta inlägg. Böcker som jag redan äger kan du se här.


Begagnat är bra!

Jag tror många underskattar ställen som säljer begagnade böcker och tidningar. SerieGrossisten som ligger vid Odenplan är en som jag och H besöker med jämna mellanrum. Idag gjorde vi ett återbesök och till min stora glädje fick ta del av rean, som har sista dagen idag! De har billiga pocketböcker och oftast så har de några bra som är i riktigt bra skick, så gott som nya, och så har de tidningar till nästan hälften av det vanliga priset. Jag och H lämnade SerieGrossisten med 3 pocket och en ELLE-tidning för 100 spänn! Bra kap eller hur?

Våra fynd för dagen:
ELLE Maj 2008 Mörkrets väg av Michael Cox Världens mått av Daniel Kehlmann Vänninnorna & Kung Carl

Lästrio (extra): Chick lit

image164Det blir chick lit. Tack till Sparks som är den enda som orkat lämna en kommentar på min fråga. :)

Chick lit är som många andra genren, böckerna följer ett viss mönster. Böcker inom chick lit handlar om kvinnor i 30-årsåldern där huvudhandlingen är om deras karriär och kärleksliv med stor fokus på kärlekslivet.

Dina tre bästa chick lit
 • Sista chansen av Marian Keyes är den bästa chick lit som jag har läst. Till skillnad från andra chick lit som jag har läst har även vänskap en stor fokus i historien. Här finner du människor i en salig blandning av förhållande och det är något positivt. Trots bokens tjocklek är den aldrig tråkig!
 • Sängkamrater av Jennifer Weiner är en av de första chick lit som jag läste. Jag valde boken främst för sitt omslag, som jag ofta gör. Boken handlar om Cannie som är en lite större kvinna. En dag så finner hon en krönikör av sin pojkvän i en tidning som handlar om hur det är att älska "en större kvinna" - Cannie. Cannies självförtroende är inte det bästa och det visar sig också att hon är gravid!
 • Som tredje bok stod det mellan två böcker Ralphs party av Lisa Jewell och Tillsammans av Josie Lloyd & Emlyn Rees, där de två böckers uppbyggnad är väldigt lika. De är en blandning av lad lit och chick lit, berättelserna har både en manlig huvudrolls innehavare och en kvinnlig och varannat kapitel berättar den ena könets historia. Jag har tillslut bestämt mig för att berätta lite mer om Ralphs party, av den enkla anledningen att jag läste den först. Boken är små rolig och har inte riktigt lika "allvarlig"eller "seriös" handling som de flesta chick lit som jag läst. Den handlar om Ralph och Smith som delar lägenhet och har varit vänner i femton år. De söker en inneboende som kan hjälpa till med hyran. Jem kliver in och får direkt känslan att en av de två killarna är hennes drömmars man.
image165

Lästrio: Stockholmsskildringar

Veckans lästrio är de tre bästa stockholmsskildringar. Tyvärr så kan jag inte plocka fram de tre bästa eftersom jag inte läser särskilt många böcker som utspelar sig i Stockholm. Det blir i stället de tre första jag kommer på. Jag hoppas det är ok.

Lästrio: StockholmsskildringarDina tre bästa stockholmsskildringar
 • 9 1/2 månad av Annika Lantz är som man kan misstänka att boken handlar om - Annika Lantz berättar om sin graviditet och om att få ett andra barn. Personligen så gillar jag Annika Lantz bättre på radio. Det blir inte riktigt rätt i läsform, men det roliga med boken är de platser man känner igen som stockholmsbor.
 • Första boken som jag har läst av Unni Drougge är Lutherska badet. Vad jag förstår är den ganska olika hennes vanliga romaner. Lutherska badet handlar om Barbara som är 46 år och upptäcker att hon är gravid efter att ha varit på semester med sin man. Men på semestern gjorde Barbara det förbjudna, hon var otrogen. Frågan är vem som är far till barnet?
 • För mig är Kajsa Ingemarsson vår svenska motsvarighet av Marian Keyes, även om hon nu på senare tid har börjat lämna chicklitt genren. Hennes debutroman På det fjärde ska det ske är väldigt lik Keyes böcker, som en sann chicklitt tar den upp relationer, vänskap och jobb. Boken bjuder inte på några överraskningar, men är en lättsam bok och är trevligt att slöläsa.

Lästrio (extra): Sagor

I och med att jag inte var med när Malins bokfemma gick tänkte jag göra om dem lite till egna lästrio. Den första blir sagor. Sagor var de första berättelserna jag fick höra när jag var liten, ingen Nalle Puh här inte. Mycket var på grund av att jag och mina systrar fick lyssna på många kassetter med klassiska sagor på vårt hemspråk som vi fått av våra släktingar .

image159Dina tre favorit sagor
 • Den fula ankungen av H.C Andersen är en historia som min mamma gillade att berätta för oss när vi var små, än idag vet jag inte varför, men den ligger mig vart om hjärtat.
 • Askungen är en av de absoluta favoriterna, mycket är nog tack vare Disneys animering och att historien är lite av en romantisk flickdröm med en ung flicka (hjältinnan) som behandlas dåligt av sin styvmor och sina högfärdiga halvsystrar. Hon tvingas arbeta som piga för dem och är förvisad till köket, men vinner slutligen genom skönhet och dygd samt vissa inslag av trolldom en kungasons kärlek.
 • Prinsessan på ärten av H.C. Andersen är en som var väldigt spännande och naturligtvis så prövade man lägga en ärta under sin egen madrass när man var liten.

Sofias Bokenkät

Som vanligt hänger jag på dessa roliga enkäter och frågor som cirkulerar bland bokbloggar. Denna enkäts urspring är Mats Strandbergs enkät.

 1. Vilken bok läste du senast?
  Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte hjälper varandra av Liza Marklund och Lotta Snickare
 2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
  Läser just nu The other side of the story av Marian Keyes som jag har läst till och från ett tag. Boken är så himla lååååång.
 3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
  Det är nog 50/50 om man tittar på alla böcker jag har, men i specifika genren är det ett viss kön som dominerar, tex deckare och thriller är det främst manliga.
 4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
  Det sistnämnde tyvärr, varje gång jag läser en bok så är målet att läsa ut den.
 5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
  Jag går mycket efter omslag, mer än vad man kanske borde. Annars väljer jag böcker av vissa författare eller tips från vänner.
 6. När blir en bok för lång?
  Boken jag läser nu är för lång... Böcker över ca 400 sidor
 7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
  Nja, jag tycker att det är svårt att läsa engelska i vissa genren, tex thriller.
 8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
  Jag har aldrig försökt övertala mina vänner att läsa någon bok.
 9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
  Nja, oftast blir det så att jag lämnar den, men fortsätter där jag slutar ett par år senare. Det kan bli så ett par gånger om en bok är riktigt tråkigt.
 10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
  Hmmm... jag har inte så många seriösa biografier. Det jag har mycket av är väl chicklitt.

RSS 2.0